Amikor nagyon régen:-) elkezdtem a 90 napos fogyókúrát, érdekes módon egyre intenzívebben vetettem magam a receptek birodalmába, aztán meg a konyhába:-) Bár mindig erősségem volt ez a két terület:-)
Akkoriban kerültek képbe a teljes kiőrlésű lisztek, a zab, mint pehely, korpa, liszt, és egyéb, korábban csak hírből ismert alapanyag. A családom nagyobbik fele hagyományos koszton volt, ezért elég ügyesen kellett kombinálni, hogy mindenkinek jó legyen a menü, és óvatosan ismerkedjenek az új dolgokkal is. Nem volt könnyű.
Azóta sok év eltelt, és én szépen lassan próbáltam egyre több, korábban a család egyes tagjai által megtagadott :-), összetevőt becsempészni az étrendbe. Van, amit sikerül feltűnés nélkül, van, amit ki kell magyarázni, és akad, amit kegyesen le kell tagadni:-) Illetve olyan is, amiről nem beszélünk:-) megeszik és kész:-)
Ez a süti már másodjára is bejött a férjemnél (is), aki egyébként a cukkinit édes változatban kissé bizarrnak tartja. Így van még a répatortával, a céklás sütivel...szóval na. A lényeg, hogy erre most nagyon rákattant. Igaz egy kis rumos csokiöntet visszamaradt a a múltkoriban a Gundel palacsintájáról, és ő azzal megturbózta, de nélküle is kellemes.
Hozzávalók:
25 dkg reszelt cukkini, ha zsenge héjastól (ha körmünket könnyen bele tudjuk nyomni zsengeJ
2 tojás
7 dkg cukor (nálam nyírfacukor)
8 dkg tejföl (light:-)
1 citrom héja, leve
18 dkg liszt + 2 dkg zabpehely
1 ek darálatlan mák
1 csapott kk. szódabikarbóna
fél kk. sütőpor+fél kk szódabikarbóna
25 dkg reszelt cukkini, ha zsenge héjastól (ha körmünket könnyen bele tudjuk nyomni zsengeJ
2 tojás
7 dkg cukor (nálam nyírfacukor)
8 dkg tejföl (light:-)
1 citrom héja, leve
18 dkg liszt + 2 dkg zabpehely
1 ek darálatlan mák
1 csapott kk. szódabikarbóna
fél kk. sütőpor+fél kk szódabikarbóna
Külön tálba összekeverjük a száraz és nedves anyagokat, majd
a kettőt összeöntjük,ekkor beletesszük a cukkinit is. Enyém nem engedett
levet, nem nyomtam ki. A kevergetést nem kell túlzásba vinni.
Kisebb, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200
fokon 20-25 perc alatt megsütjük
Érdemes egy keveset a receptben szereplő nyírfacukorból és a
citromléből visszatartani, és a végén a kettő keverékével megkenni a langyos
sütit szeletelés előtt.
Ebből 18 szelet lett (nálunk), kb 3 dkg/db és
54,3 kcal egy szeletke.
Vannak és régen is voltak próbálkozásaim "egészségesebbre", kalóriaszegényebbre átkomponálni a recepteket, bár meg kell mondjam, a tapasztalat az, hogy nem biztos, hogy kalóriaszegényebb, ami egészséges. Sőt, majdnem biztos, hogy nem az.
A hagyományos cukor lecserélésével lehet a legjobb kalóriás eredményt elérni. A lisztek nem sokat számítanak ebből a szempontból, azoknak más szerepük van a táplálkozásban, ha nem finom(liszt).Kalóriában szinte mind ugyanott van.
És számomra a nagy mumus a zsiradék, amit megint nem lehet "csak" egészségesebbre cserélni, a kalória bizony benne van.
És számomra a nagy mumus a zsiradék, amit megint nem lehet "csak" egészségesebbre cserélni, a kalória bizony benne van.
Úgyhogy még folynak a kísérletek e téren. A fenti receptben az olajat tejfölre cseréltem, de ebben az esetben nagy szerepe a van a cukkini nedvességtartalmának is, ettől nem szárad ki a süti.
Szerintem almával is remekül működne, vagy répával, esetleg a kettővel együtt.
Szerintem almával is remekül működne, vagy répával, esetleg a kettővel együtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése