2013. október 18., péntek

A fogyókúrás....

...gondolataim  a témáról.



Jómagam is 8 éve, több kevesebb lelkesedéssel böngészek a témával foglalkozó oldalakon, márpedig ilyen van bőven. Én meg ezt szaporítandó, csatlakozom. Persze csak kontárul. 

A "stagnál a fogyás " című :-)  guglizás vitt engem  Kalóriabázisra, és ott találkoztam össze olyan kedves emberekkel, akikkel sajnálom, hogy nem tudok több időt együtt tölteni. De azért olvasom őket.

Vannak tapasztalatok, nyilván egyéniek és általánosak. Pozitívak és negatívak.
Vannak különböző emberek, nők, férfiak, tizenévesek,  kismamák, apukák, nagymamák, ilyen-olyan betegséggel küzdő, vagy orvosilag egészségesnek titulált túlsúlyosak, mindenféle korosztálynál probléma lehet a súlyfölösleg, mondhatni nemre, korra való tekintet nélkül.

Jómagam még egy olyan világban nőttem fel, és elnézést, ha ismétlem önmagam, amikor nem nagyon volt a az embernek választási lehetősége. A szüleim  dolgos kétkezi munkásemberként mindent megtettek, hogy biztosítsák számunkra az öcsémmel, ha nem is luxus szinten, de anyagi lehetőségeik arányában a kedvünkre valót. Akkoriban, ha "nem kell"-ett volna egy szelet ilyen-olyan kenyér, nem volt alternatíva. Vagy valamire azt mondtam volna, hogy zsíros, hizlal, cukros... nem kérem...egyszerűen csak az volt, hogy eszem-vagy nem eszem, mert hiába is akarták volna a szüleim, nem tudták volna megvenni az egészségeset. Fizikai lehetetlenség volt. Nem is kifejezetten anyagi. Vidéken egy fokkal rosszabb volt a helyzet. Ez tapasztalat, ismerve a család nagyvárosi rokonságának akkori lehetőségeit. Még elevenen élnek bennem azok a karácsonyok, amikor a pesti rokonok déligyümölcs csomagjait bontogattuk a fenyő alatt öcsémmel.És aztán fiatal felnőttként még álltam érte sort a szomszédos városban...

Ja és mi is volt akkoriban a luxus...? A vadhús a gazdagabb körökben, egyébként meg a vidéki gazdaságokból kikerült sertés, baromfi, stb...
Luxusék húst-hússal ettek...máshol meg jutott hétvégére...
Megvolt a ranglétra, kinek mi jutott. 

Mondhatnám, manapság sincs ez másképp, de erről már értekeztem. Annyi a változás, hogy nagyobb a kínálat, ezzel arányosan bekerült sok a szemét:-( az egészségtelen, de megfizethetőbb. És harcol másik oldalon az egészséges/természetes...de mindenképpen drágább.
Viszont...ami nem kerül pénzbe, az akaraterő, a kitartás... és ez is egy fontos eleme a fogyókúrának, akárhonnan is közelítünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése